De ideale manier om een prachtige timelapse video te maken

  1. Timelapse wat?

Heb je binnenkort een trouwpartij of een feestje en wil je graag de show stelen. Met een timelapse movie zal je vast en zeker iedereen aangenaam verassen. Maar wat houdt een timelapse movie of video nu eigenlijk in? Het is heel simpel: eigenlijk is het een versnelde vorm van fotografie waarbij foto’s heel snel achter elkaar worden afgespeeld. Jij bent dus niet zomaar beelden aan het maken, maar een Director of Photography zoals ze dat in de filmbusiness noemen.

 

  1. Just go with the timelapsemovieflow

Om een professionele timelapse te maken heb je meer nodig dan enkel wat goede fotografische vaardigheden. Als eerste heb je uiteraard een goede camera nodig. Vervolgens zoek je ook best een goede afstandsbediening. Hiermee kan je de snelheid van de timelapse movie zelf bepalen. Als laatste heb je een programma nodig waarmee ja achteraf de beelden kan bewerken. Met deze workflow ben je in no-time de Michelangelo van je eigen beelden.

 

  1. Onderwerp je aan je onderwerp

Natuurlijk is iedereen vrij om zelf een thema te maken, maar ook bij timelapse zijn er enkele regels verbonden, wil je echt een pareltje afleveren. Hoe trager het onderwerp, hoe beter de effects. Dit geldt vooral voor beginners: kies voor een zonsopgang, huppelende dieren, een persoon die aan het wandelen is of een hele lange autorit. Dan kan je al eens oefenen met de versnelde fotografie. Vergeet niet dat een timelapse maken een langzaam werk is, gebruik dus zeker een statief als je niet vertrouwd bent met deze techniek.

 

  1. Timelapse nabwerking

Om de kwaliteit van je timelapse movie zo hoog mogelijk te houden, fotografeer je best in RAW. Dit geeft je nadien ook betere mogelijkheden in de nabewerking . Gebruik ook nooit automatische witbalans of belichting. Op deze manier veranderen je beelden voortdurend van lichtkleur en dat wil je echt wel vermijden. Manueel instellen zorgt ervoor dat het allemaal wat langer duurt, maar dat het resultaat van je timelapse video ook mooier is. Deze regel geldt trouwens ook voor in de gewone fotografie.